Povestea lui Lucas ne este spusă mai jos de mama lui, Anicuţa.

Lucas provine din sarcină afirmativ normală, dar cu dureri abdominale pe parcursul sarcinii, a fost o naştere la termen cu suferinţă fetală, Apgar 9/1, Asfixie albastră (nu a plâns imediat), GN:3300gr; Lucas s-a născut cu Torticolis congenital, care a cedat spontan.
Dezvoltare iniţială: a stat în pozişie şezând la 7 luni, când a început să spună şi silabe, apoi după câteva luni nu a mai spus nimic, iar în prezent nu vorbeşte şi nu colaborează, a mers singur la 1,8 ani.
Am mers cu el la medic deoarece avea tulburări de comportament, obiceiuri alimentare ciudate, mers pe vârfuri, stereotipii gestuale, nu se juca cu jucării numai joc stereotip  cu biberonul.
A fost consultat şi internat prin mai multe spitale şi diagnosticat cu:

 • Autism infantil;
 • Retard sever psihic şi de limbaj;
 • Anemie FERIPRIVA severă.

Am fost trimişi şi la Bucureşti pentru terapie şi internaţi 3 săptămâni la spitalul Titan. Pentru tratament homeopatic mergem din trei în trei luni la domnul dr. Radu Naghiu (particular).
Din ianuarie 2009 Lucas frecventează programul ambulatoriu al centrului Alpha Transilvania unde a fost evaluat şi a beneficiat de intervenţie psihopedagogică. Au fost implementate principiile terapiei ABA şi sistemul de comunicare prin intermediul pictogramelor.
S-a lucrat pe:

 1. Creşterea gradului de implicare în sarcini (atenţie)
 2. Dezvoltarea limbajului receptiv-timpuriu (instrucţiuni verbale simple);
 3. Dezvoltarea comunucării funcţionale prin metoda PECS.

Evoluţia lui Lucas a fost lentă, s-a acomodat bine şi relativ repede la mediul structurat din grupă.
Din septembrie 2010 Lucas frecventează programul centrului de zi , fiind prezent la intervenţii 3 zile pe săptămână, evoluţia lui a fost relativ ascendentă. Când frecvenţa lui este regulată, el începe să deprindă abilităţi noi: potriveşte spaţiile funcţionale; este relativ prezent la momentele de peste zi; a dezvoltat abilităţi pe limbajul receptiv şi expresiv, recunoaşte cântecele de la cercul de dimineaţă şi de prâz şi execută unele mişcări, caută uneori prezenţa copiilor spunând ”Lucas e aici”, etc.

Lucas face tratament medicamentos din ţară cu: Encefabol, Tanakan, Rispolept, Romparkin, Aciclovir, Duphalac, Septilin, Liv, Encephabol, Deblumir, Nitrazepam, Cerebrolizin cu B12 injectabil. Din Franţa cumpărăm din 6 in 6 luni Deblumin cu 198 euro.

Ca sa il duc pe Lucas la Fundatia Alpha Transilvania ne costă aproximativ 50 lei pe zi.

 • tranportul dus-intors 24 lei;
 • pentru terapie ca stimulatori lui Lucas îi trebuie: pernuţe Viva, suc, ciocolata, casa-bună 2 buc., chipsuri;
 • mâncarea pe zi la fundaţie 6 lei;
 • alte cheltuieli necesare (consumabile, bani pentru fondul grupei).

Ca obiectiv major ar fi bine ca Lucas să înceapă o terapie ABA intensivă cu psihoterapeut privat. În Târgu Mureş sunt astfel de psihoterapeuţi. O oră de terapie ABA costă în jur de 30 lei.

Reclame

6 răspunsuri »

 1. liza spune:

  Priveste mereu lumina soarelui si nu vei vedea umbrele.
  Incurajari tie si familiei tale carora cu siguranta le este greu!

 2. vlad spune:

  CRED CA ESTE FOARTE GREA ACEASTA SITUATIE PENTRU TOTI MEMBRII FAMILIEI SI CHIAR DACA ACEASTA BOALA NU SE POATE VINDECA COMPLET SPER CA VETI REUSI SA-L FACETI CAT MAI BINE PE LUCAS !(ii admir pe toti membrii familiei si dedicarea lor si cred ca fara contributia fiecaruia din familie nu s-ar putea face nimic)SPER SA GASITI SUSTINATORI PENTRU ACEASTA CAUZA SI SA IMPARTITI ASTFEL POVARA !

  • Stela spune:

   Multumim Vlad, Lucas si familia lui chiar trec printr-o perioada foarte grea si incurajarile noastre impreuna cu ajutorul practic sunt binevenite pentru toti cei implicati..

 3. CRISTINA spune:

  DUMNEZEU SA IL AJUTE SA-SI REVINA CAT MAI APROAPE DE NORMAL.STIU PRIN CE TRECETI PENTRU CA SI EU AM UN BAIAT CU AUTISM SI ARE 6 ANI.MULT SUCCES!!!

Ma bucur daca ma incurajezi...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s